Van Billie Turf tot Kapitein Rob

Na alle schilderijen met eetbare zaken van de laatste tijd wordt hetnu tijd voor wat Non-Food. Stripboeken om precies te zijn. En ook dit schilderij hoort thuis in de serie “Herinneringen aan een fijne jeugd”.
Ik was vroeger dol op stripboeken van Archie, de man van staal tot Suske en Wiske.
Ik ga een schilderij maken voor de EuropArtFair in september 2024 met oude stripboeken, ik ben nu het een en ander bij elkaar aan het verzamelen maar weet nog niet precies welke ik op het schilderij ga afbeelden.

Een kleine opsomming van mijn favoriete stripboeken:

Suske en WiskeSuske en Wiske

Honderden heb ik er gelezen! mijn oom had een enorme collectie waarvan ik er steeds een aantal mocht lenen, ook de hele oude die nog niet in kleur waren maar afwisselen bruine en blauwe bedrukking op de pagina’s hadden.

Suske en Wiske verschenen voor het eerst in de jaren 40, en dan alleen in de krant. Vanaf 1967 verschenen de albums volledig in kleur.

Ondertussen zijn er al meer dan 350 verschillende albums verschenen en worden de albums nog steeds door heel veel mensen verzameld.

Billie TurfBillie Turf

Ook van deze strip had ik er vroeger een aantal.
Billie Turf is een stripfiguur. Zijn bijnaam is “het dikste studentje ter wereld”.
Billie zit op een kostschool. Hij heeft een hekel aan school en lichaamsbeweging en is dol op taartjes en lekker eten. Zijn antwoorden op proefwerkvragen luiden meestal: “weet niet”, of: “onbekend”. Andere figuren uit de strip zijn meester Kwel  en Bessie Turf, het al even dikke zusje van Billie die ook een eigen stripserie had. Meester Kwel heeft de gewoonte om na het lezen van Billies proefwerkantwoorden Billie met een Spaans rietje op zijn omvangrijke achterwerk te slaan.

Bron: Wikipedia

Sjors en SjimmieSjors en Sjimmie

Sjors en Sjimmie is een langlopende stripreeks, uitgegeven in Nederland. In de strip staan twee jongens centraal: Sjors en Sjimmie, onafscheidelijke vrienden en kwajongens die spannende avonturen meemaken. Er zijn zowel eenpaginastrips als langere vervolgverhalen waarin ze een echt avontuur beleven verschenen.

De afbeelding van de cover hiernaast kan ik mij nog goed herinneren, dit was één van de boeken die ik had. Volgens mij ontelbare keren gelezen.Ook had ik nog een aantal van de oudere uitgaven waarin Sjors rood haar, sproeten en een muts droeg.

Bron: Wikipedia

SuperheroesSuperheroes

Uiteraard las ik ook de comics met Superheroes, mijn favorieten waren Superman, Batman en Flash.

Superman, ook wel ‘De Man van Staal’ genoemd, is een personage dat als superheld voor het eerst zijn opwachting maakte in de Amerikaanse Action Comics #1 uit 1938. Hij is als stripfiguur de eerste superheld die bovenmenselijke krachten bezit en lanceerde hiermee een genre waarin meer superhelden volgden.
Zijn alter ego is Clark Kent. Sindsdien is Superman een van de populairste en bekendste comic-figuren aller tijden geworden en wordt hij vaak gezien als een cultureel icoon van Amerika.

Batman is een fictieve superheld die is bedacht door tekenaar Bob Kane en schrijver Bill Finger in 1939. De stripfiguur verscheen voor het eerst in Detective Comics #27. De vleermuisman is voor een deel geïnspireerd door andere gemaskerde misdaadbestrijders als Zorro en The Shadow. Bob Kane kwam op het idee voor een “vleermuisman” door een tekening van Leonardo da Vinci van een ornithopter.

The Flash is de naam van verschillende superhelden uit de strips van DC Comics. De originele Flash werd bedacht door schrijver Gardner Fox en tekenaar Harry Lampert, en verscheen voor het eerst in Flash Comics nr. 1.

Bron: Wikipedia

Kapitein Rob, omslagKapitein Rob, binnenkantKapitein Rob

En natuurlijk was daar Kapitein Rob, mijn absolute favoriet. Een iets hoger niveau, plaatjes met daaronder tekst.
Misschien omdat het een naamgenoot is of door al die avonturen die hij beleefde op zijn zeilboot “de Vrijheid”. Dat wilde ik ook maar nadat ik een keer was wezen zeilen was dat wel over… Maar ik bleef een fan van de Kapitein!

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.