Postcards from Amsterdam #9, Remise Tollensstraat

Schilderij Remise Tollenstraat door Rob de Vries

Postcards from Amsterdam #9, Remise Tollensstraat
2012
Olieverf op paneel, 15 x 15 cm.
Beschikbaar

 

Een stukje geschiedenis:
De Remise Tollensstraat was een remise van de Gemeentetram Amsterdam. De remise, die in 1902-’05 in gebruik werd genomen tijdens de grote elektrificatie van de Amsterdamse tramlijnen, is gelegen in de Kinkerbuurt, tussen de Kinkerstraat en het Bellamyplein.

Bij de ingebruikname was het de grootste tramremise van Amsterdam. Naast stalling van elektrische tramwagens was het complex ook in gebruik als Centrale Werkplaats. Vanaf 1925 vond ook het onderhoud aan de Amsterdamse bussen hier plaats. Toen in 1932 de uitbreiding van de Remise Havenstraat in gebruik kwam, bleef de Remise Tollensstraat alleen nog in gebruik als werkplaats. In 1957 verhuisden de bussen naar de nieuwe garage en werkplaats aan de Jan Tooropstraat. De tramwerkplaats bleef hier gevestigd tot 1996, toen het nieuwe werkplaatscomplex in Diemen-Zuid in gebruik werd genomen. Van 1996 tot 2005 vonden de museumtrams van het AOM hier onderdak, alsmede diverse kleine creatieve bedrijven.

In 2005 werd het complex ontruimd in opdracht van het toenmalig stadsdeel Oud-West, dat haast wilde maken met de verwezenlijking van plannen om het te verbouwen tot cultureel centrum De Hallen voor Amsterdam-West, inclusief theater, bibliotheek, etc. Sindsdien staat het complex leeg. Eind 2011 werd bekend dat stadsdeel West de stichting TROM heeft aangewezen als partij om Tramremise De Hallen in Amsterdam West te ontwikkelen. Daarmee is het plan van Lingotto, dat in opdracht van het voormalige stadsdeel Oud-West was gemaakt, afgevallen. TROM (TramRemise OntwikkelingsMaatschappij) is een initiatief van een aantal leden van de klankbordgroep van bewoners en Burgfonds.

Bron: Wikipedia

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.