Postcards from Amsterdam #0, VVV Kantoor Amsterdam CS

Dit schilderij is een voorloper op de Postcard serie. Ik vond de foto’s die ik had gemaakt niet geschikt voor een schilderij van 100 x 80 cm.

Postcards from Amsterdam #0, VVV kantoor Centraal Station
2011
Olieverf op paneel
15 x 15 cm

Verkocht

Een stukje geschiedenis

Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis, Amsterdam
Het Noord-Hollands Koffiehuis werd in 1911 aan het Amsterdamse Stationsplein tegenover het Centraal Station gebouwd, naar een ontwerp van de architect J.H.W. Leliman. Het heeft een steiger voor boten. Van hieruit vertrok, via het Open Havenfront een ‘heen en weer-bootje’ naar de overkant van het IJ, voor aansluiting op de Waterlandse tram, die vertrok vanaf het tramstation aan de oever van het water.
Vanaf 1 december 1932 werd de exploitatie van (Tweede) Noord-Hollandsche Tramweg-Maatschappij (TNHT) overgenomen door de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg-Maatschappij – sindsdien wordt het gebouw Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis genoemd (zie foto).
Voor de metrobouw moest dit gebouw in 1972 wijken, doch het werd in 1980, in iets gewijzigde vorm, herbouwd en huisvest thans, naast het Smits Koffiehuis, ook het VVV-kantoor. Enkele jaren geleden werd in dezelfde stijl een aanbouw gerealiseerd om het informatie- en kaartverkoopkantoor van vervoerbedrijf GVB te huisvesten.

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.