Nostalgisch Amsterdam, Telefooncel en Beurspassage
Nostalgisch Amsterdam #4, Telefooncel Nieuwezijds voorburgwal
Het eerste schilderijtje in de serie. Een telefooncel tegenover het Paleis.
Een stukje geschiedenis:
Het Amsterdamse Valeriusplein heeft in 1931 de primeur: de eerste telefooncel aan de openbare weg in Nederland. Een automatisch munttoestel voor lokale gesprekken. De telefooncel aan het Valeriusplein had nog niet de bekende groene kleur; die werd pas in 1965 geïntroduceerd. Op het hoogtepunt stonden er zo’n 20.000 telefooncellen in ons land. In januari 2011 maakte KPN bekend te stoppen met de exploitatie van openbare telefooncellen.
Bron: KPN
Nostalgisch Amsterdam #5, Beurspassage jaren 30
Dit is het tweede kleine schilderijtje in een serie van vijf.
De passage is recentelijk verplaatst en helemaal opgeknapt. De passage die ik mij het best herinner is die van na de brand in 1963, die met die “luie trap”.
Een stukje geschiedenis:
De passage die de Nieuwendijk met het Damrak verbindt ter hoogte van de Beurs van Berlage kent een geschiedenis die teruggaat tot de vijftiende eeuw. De vroegere Baafjessteeg stamt uit 1416 en is eind negentiende eeuw overdekt en geïntegreerd in het kantoor van De Algemeene Maatschappij van Levensverzekering en Lijfrente. Het pand, naar ontwerp van H.P. Berlage, kent op dit moment een gemengde bouwstijl van zakelijkheid en Jugendstil. De steeg krijgt de functie als passage en behoudt deze als het gebouw in 1912 wordt verbouwd tot flagship-store en hoofdkantoor van C&A .
In 1963 brandt het gebouw op de gevel na af en vijf jaar later krijgt de C&A een nieuw gebouw, ontworpen door architectenbureau Van der Laan. Ook in dit gebouw komt de passage terug in het ontwerp.
Bron: Arcam