Monthly Celebrity, maart 2017


De maandelijkse beroemdheid is deze keer Humphrey Bogart.
Hieronder een korte biografie voor de jonge mensen die nog nooit van hem gehoord hebben 🙂

Humphrey DeForest Bogart (New York, 25 december 1899 – Los Angeles (Californië), 14 januari 1957) was een Amerikaans acteur.
De verschijning van Bogart met zijn hoed, regenjas, zijn platte Amerikaanse accent en zijn onafscheidelijke sigaret groeide uit tot een icoon van de filmgeschiedenis. In 1999 werd hij door het American Film Institute (AFI) gekozen tot de grootste mannelijke filmlegende aller tijden.

Biografie
Bogart werd in New York geboren als zoon van een chirurg uit Manhattan en een illustratrice. Zijn ouders waren van Nederlandse en Engelse afkomst. Hij werd naar de Phillips Academy in Andover gestuurd ter voorbereiding op een studie medicijnen, maar werd van school gestuurd, waarop hij dienst nam bij de Amerikaanse marine. Hij raakte in dienst gewond, waardoor de gedeeltelijke verlamming ontstond die zijn karakteristieke manier van praten veroorzaakte.
In 1922 rolde hij in het artiestenvak, alhoewel Alexander Woollcott zijn acteerprestaties omschreef als: “Hij is wat gewoonlijk genadig wordt beschreven als ontoereikend”. Na een aantal kleine rollen, in eerste instantie voor de Fox Studio die hem na twee jaar alweer liet gaan, brak Bogart door met de film The Petrified Forest (1936). Hij werd voor de rol op voorspraak van Broadway-collega Leslie Howard verkozen boven Edward G. Robinson. Zijn prestatie bracht hem een langdurig contract met Warner Brothers en hij maakte in de periode 1936-1940 28 films, waarin hij meestal een gangsterrol had.

Humphrey Bogart in Casablanca
In 1941 leverde hij (kwalitatief) zijn beste prestatie met rollen in High Sierra en The Maltese Falcon. In de jaren daarna maakte hij nog meer klassiekers, zoals Casablanca, Key Largo en The Big Sleep.

In 1943 speelde hij de rol van stuurman Joe Rossi in Action in the North Atlantic, in Nederland uitgebracht in 1945 onder de titel Konvooi naar Moermansk. De film begon met Bogarts uitspraak: I am Joe Rossi, first mate on the United States Steamer Seagull.
“Bogie” ontving in 1951 een Oscar voor beste acteur voor zijn rol in The African Queen. Hij had al een Oscarnominatie voor Casablanca en zou er nog één krijgen voor zijn rol in The Caine Mutiny. Toen hij deze laatstgenoemde film in 1954 maakte, was hij al ernstig ziek en hij overleed in 1957 in zijn slaap toen hij een operatie voor keelkanker had ondergaan. Bogart werd 57 jaar.

Bogart was vier keer getrouwd. Zijn eerste huwelijk met Helen Menken duurde slechts een jaar, met Mary Philips was hij vervolgens tien jaar getrouwd. Daarna trouwde hij in 1938 met Mayo Methot. Dit huwelijk hield stand tot 1945. Met zijn laatste vrouw, Lauren Bacall, was hij van 1945 tot aan zijn dood getrouwd. Samen met Bacall had Bogart een dochter en een zoon.

Bron: Wikipedia


Monthly Celebrity, maart 2017, Here’s looking at you, Kid
Houtskool, inkt en wit krijt op gekleurd papier
21 x 15 cm.

Beschikbaar

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.