Hollandsche & Sterke merken no. 10, Zwaluw lucifers

Het nieuwste schilderij in de “Hollandsche & sterke merken” serie wordt een pakje Zwaluw lucifers met een brandende lucifer ernaast. De brandende lucifer wordt de grote uitdaging in dit werk…
Zwaluw was het merk lucifers wat altijd thuis in de keuken te vinden was. Toen had je nog geen gasfornuis dat elektrisch ontstoken kon worden. Tegenwoordig, als ik lucifers koop, zijn het ook altijd Zwaluw lucifers. Voornamelijk omdat ik het leuk vind dat de verpakking nauwelijks veranderd is sinds ze op de markt kwamen.

 

Een stukje geschiedenis:

Beeldmerk Zwaluw
De Amsterdamse importeur J.W. Attema & Co wilde in 1895 een beeldmerk uniek voor de Nederlandse markt en besloot de Nederlandse Zwaluw te koppelen aan het lucifermerk. Met dit besluit was het merk Zwaluw geboren. Consumenten noemen de lucifers ook nog regelmatig SÄKERHETS TÄNDSTICKOR.  Door deze twee woorden leggen consumenten ook nog de link dat de geschiedenis van de Zwaluw lucifer een verband zou hebben met een tandenstoker. In werkelijkheid staat het voor safety light stick, oftewel veiligheidslucifer. De Pariffinerade die ook op de verpakking staat is onderdeel van deze claim. De veiligheidslucifer is de opvolger van de strijklucifer die twee decennia eerder ontstond. De strijk- of wrijvingslucifer ontbrandt door de hitte die ontstaat door de kop van de lucifer (snel) over een ruw (of stroef) voorwerp te strijken. Een beeld dat we wel kennen uit oude ‘westerns’ waarin stoere cowboys de lucifer ontsteken door deze in een rappe beweging over de zool van de laars te halen.
De moderne veiligheidslucifer ontvlamt alléén wanneer deze bij een bepaalde temperatuur in contact komt met een oppervlak dat is gedrenkt in een speciaal preparaat, dat aangebracht is op de zijkanten van het luciferdoosje. Door het stokje met paraffine te behandelen, blijft de lucifer stabiel branden en wordt nagloeien voorkomen.
Waarom Zwaluw in 4 talen op de verpakking staat, is onderdeel van de rijke geschiedenis van Zwaluw. Dit merk is door het succes in Nederland over de hele wereld geëxporteerd, maar concentreerde zich voornamelijk op west Afrika. Vandaag de dag is het nog verkrijgbaar in Sierra Leon, Gambia, Singapore en Bermuda, maar de Nederlandse markt is  veruit de meest trouwe markt die verbonden is met het merk Zwaluw en in Nederland is het een begrip geworden.
De vier beeldmerken aan de zijkant van de Zwaluw onderstrepen wederom de historie. Dit zijn medailles die de zwaluw lucifer gewonnen heeft voor de kwaliteit van de lucifer. In de 20e eeuw, toen aanstekers nog nauwelijks gebruikt werden, bestonden er internationale beurzen voor de lucifer industrie.  Zwaluw heeft vier keer de prijs gewonnen als beste lucifer op de markt.

In Nederland groeide generatie na generatie op met de rood-geel-zwarte tändstickor doosjes uit Uddevalla op de keukentafel. Tot de fabrikant enkele jaren geleden besloot de verpakking met een facelift de 21e eeuw te doen ingaan. ‘We geven ruiterlijk toe dat het niet verstandig was de verpakking te veranderen’, erkende Swedish Match achteraf. ‘Mensen kopen vaak als vanzelfsprekend Zwaluw lucifers. Ze weten dat dit een prima keuze is, meestal omdat het bekende pakje ook al standaard aanwezig was in het ouderlijk huis’. Veel consumenten herkenden in de nieuwe verpakking echter niet meer het vertrouwde merk. De geliefde tändstickor leek gevlogen.

Wedergeboorte
Inmiddels is de vertrouwde verpakking weer terug in de winkels. De doosjes dragen een fraai gestileerde weergave van het etiket uit 1914 dat slechts in details afwijkt van het origineel. Kijkt u maar eens goed.

Bron: http://www.zwaluw-vuur.nl

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20
2 Comments

Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.