Postcards from Amsterdam #42 en #43

Na Postcards from Amsterdam #41, Gebouw Nieuw-Engeland heb ik nog twee miniatuurtjes gemaakt. Niet helemaal mijn ding, ik maak liever grote schilderijen.
Hieronder de afbeeldingen en een stukje geschiedenis over de locaties.

Postcards from Amsterdam #42, American Hotel

Olieverf op paneel, 7 x 10 cm.

Beschikbaar
Klik hier als je dit schilderij wilt kopen.

Een stukje geschiedenis:
Cornelis Alidus Anne Steinigeweg (1825-1900) was de opdrachtgever van het eerste American Hotel. De architect was Ed Cuypers. Als het American Hotel “Hotel Americain” genoemd wordt in sommige beschrijvingen is dat “simpelweg” onjuist. Het café heet Café Americain en het hotel American Hotel. Het eerste American Hotel werd in 1881 gebouwd. Het hotel werd twintig jaar later afgebroken om in 1902 plaats te maken voor een nieuw hotel in Jugendstil-stijl, ontworpen door de architecten Willem Kromhout en H.G. Jansen.

Hierna is het hotel in 1929 en 1954 uitgebreid. In de jaren 1970 kreeg het gebouw de monumentenstatus en in 1985 en 2000 is het hotel gerenoveerd.


Na meerdere malen van eigenaar te zijn gewisseld werd InterContinental Hotels in de jaren 1980 de eigenaar. In 2005 deed deze hotelgroep het Americain van de hand en werd het hotel onderdeel van Eden Hotel Group.

bron: wikipedia

Postcards from Amsterdam #43, Mozes en Aäronkerk

Olieverf op paneel, 7,5 x 10,5 cm.

Beschikbaar
Klik hier als je dit schilderij wilt kopen.

 

Een stukje geschiedenis:
De kerk is ontstaan uit een schuilkerk. Deze werd bediend door paters franciscanen en was vanaf 1641 gevestigd aan de achterkant van de huidige kerk in het huis “Moyses” aan de Jodenbreestraat, waar een beeld van Mozes aan de gevel hing. In 1682 werd ook het aangrenzende huis “Aäron” (Aäron) aangekocht door dr. Johannes de Vroom, een medicus uit Breda, evenals het achterliggende huis aan de Houtgracht. Ook in 1682 kocht een tussenpersoon nog een belendend pand in eigendom van David Torres. Johannes de Vroom kocht ook die twee panden in 1690. Intussen was men al begonnen met de uitbreiding van de kerk, nog voordat de koop rond was en er toestemming was verkregen van het stadsbestuur. De kerk werd in 1759 verfraaid, zowel van binnen als van buiten.

Het huidige gebouw verrees als Waterstaatskerk tussen 1837 en 1841 naar ontwerp van Tieleman Franciscus Suys (1783-1861) in de stijl van het neoclassicisme. Het rechthoekige kerkgebouw is een driebeukige hallenkerk met Korinthische zuilen. De voorgevel is van Bentheimer zandsteen en heeft vier Ionische zuilen in een hoog tempelportiek. Het beeld daarboven stelt de zegenende Christus voor. Twee flankerende beelden, links en rechts, zijn er niet meer. Aan de voorzijde staan twee opengewerkte getrapte torens van hout. Op elk van beide stond een beeld dat inmiddels ook verdwenen is. Alle beelden waren vervaardigd door de Antwerpse beeldhouwer Jan Baptist de Cuyper (1807-1852). Ook de achtergevel is van zandsteen; deze is afgewerkt met een fronton. In de bakstenen zijgevels bevinden zich grote rondboogvensters.
bron: wikipedia

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.