Boek met fietsroutes langs De Amsterdamse school

Tijdens mijn bezoek aan Museum Het Schip heb ik een leuk boekje gekocht met fiets/wandeltochten langs voorbeelden van de bouwstijl “de Amsterdamse School”.  Een echte aanrader voor liefhebbers van deze bouwstijl.

Met meer dan 350 voorbeelden  in Amsterdam wordt de beweging van de Amsterdamse School ontsloten in een interessante route. Het is een echte ronde, die door de stad slingert. Men kan overal op de route instappen en de ronde ook op een ander moment afmaken. De ronde is zowel in Nederlands als in het Engels beschikbaar.
 
Het aardige is dat men zich al fietsend bewust wordt van de veelheid van verschijningsvormen van  De Amsterdamse School op straat. Gevels met wilde baksteenstructuren, glas in lood, merkwaardige parabolen, geheimzinnige portieken, verassende ramen, bouwbeeldhouwwerk, gesmede brugleuningen.
Iedereen heeft het wel eens gezien, maar veel mensen zijn zich nog niet bewust van de schoonheid en de eenheid in deze vormtaal die zich begin van de vorige eeuw ontwikkelde. De architecten die onder de vlag van de socialistische Amsterdamse wethouder Wibaut met de nieuwe woningwet in de hand mochten gaan bouwen, wilden meer dan goede huizenbouw. Zij zagen in dat er buiten de grachtengordel een lint van nieuwe wijken gebouwd moesten worden en daarvoor zochten ze naar een nieuwe monumentaliteit die niet onder mocht doen aan de oude grachtengordel. Daar de schoonheidscommissie de nieuwe bouwvorm hoog in het vaandel had verrezen er in de gordel ’20-’40 vele bouwblokken in die stijl. Langgerekte en subtiel gedetailleerde golvende gevelwanden met hun bijzondere vormen, speelse detaillering en diverse torentjes.
De fietsronde laat zien hoe de stad als het ware golft en opent ieders ogen  voor de schoonheid en impact van De Amsterdamse School, waarvoor toeristen uit de hele wereld naar Amsterdam komen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.