Postcards from Amsterdam #46, Trappenhuis Willemsparkschool

Het onderwerp voor het nieuwste schilderij in de Postcards from Amsterdam serie is het trappenhuis van de Willemsparkschool aan de Pieter Lastmankade. Het schilderij krijgt een formaat van 40 x 260 cm.
Ik heb jarenlang in de Des Présstraat gewoond. Dat is ongeveer om de hoek van de Willemsparkschool. In 2016 kreeg ik de kans om binnen wat foto’s te maken.
Het meest opvallende is het mooie trappenhuis.

Een stukje achtergrondinformatie:
Het gebouw werd in 1924 gebouwd door Publieke Werken en fungeerde bijna zestig jaar als lagere school.

Exterieur
Het gaat om een tamelijk klein en sober vormgegeven bakstenen gebouw met de voorgevel en de lokalen op het zuiden en de gangen op het noorden. De gevel bestaat uit twee verdiepingen en valt in drie delen uiteen. Het linker deel is het breedst en beslaat twee lokalen met grote ramen op de begane grond en eerste verdieping en een in drie delen verdeeld raam op de tweede verdieping. Rechts daarvan bevindt zich het deel van de ingang waarachter het trappenhuis. Boven de voordeur is een balkon gemaakt. Dit stukje gevel springt iets terug ten opzichte van de rest, is een fractie hoger en het dak wordt bekroond door twee uitsteeksels, het rechter is een schoorsteen, het linker is iets hoger en vermoedelijk ook een schoorsteen en toont een sierlijk smeedijzeren object. Het rechter deel van de gevel is wat lager dan het linker deel en het ingangsdeel en beslaat één lokaal met één groot raam per verdieping. De gevel als geheel is sober en heeft slechts wat verticale inkervingen met natuurstenen uiteinden als versiering. Toch is het een duidelijk verstrakt Amsterdamse School gebouw.

Interieur
Het trappenhuis is het enige deel van het interieur dat opvallend is vorm gegeven. De balustrades van beton zijn betegeld met zeer fraaie twintiger jaren tegels in de kleuren (geaderd) wit, (geaderd) groen en zwart. Op de balustrades slingert een rode gietijzeren leuning naar boven. Het motief van de leuning is abstract en tamelijk hoekig behalve aan het begin op de begane grond, waar de leuning rond begint en een soort klepel heeft. We zien het motief van de leuning terug in de hekwerken voor het onderste deel van de ramen van het trappenhuis, die tot de grond toe doorlopen.

Recente ontwikkelingen
In latere jaren kampte het gebouw met een groot ruimtegebrek, waardoor het niet mogelijk was om de kleuterschool en de lagere school onder één dak te brengen. Ook waren de lokalen aan de kleine kant, met als gevolg dat het aantal leerlingen per klas in bijvoorbeeld 1974 varieerde van 19 tot 27 kinderen. Plannen voor nieuwbouw of vernieuwbouw op dezelfde plek zouden het ruimtegebrek niet hebben kunnen oplossen, zodat het schoolbestuur al begin jaren zeventig een verzoek aan de gemeente deed om een nieuw schoolgebouw op het terrein bij het Albert Hahnplantsoen te mogen bouwen. Pas in 1983 kon het nieuwe pand betrokken worden. Vanaf die tijd is het gebouw bewoond geweest. Het gebouw is in vrij slechte staat. In januari 2016 waren de lokalen en de gangen nog zo goed als intact, maar momenteel gaat de slopershamer er in en worden er appartementen gemaakt.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.