Bezoek aan Museum Het Schip


Tijdens de zomervakantie heb ik een bezoek gebracht aan Museum Het Schip.
Het was zeer de moeite waard compleet met rondleiding. Vooral de binnenkant van de toren was indrukwekkend.

Het Schip is het meest bekende werk van Amsterdamse School architect Michel de Klerk. Het gebouw is in 1921 voltooid, als een monument van de volkshuisvesting en een echt  ‘ paleis voor de arbeiders’.

Bijzonder ook is dat het gebouw dat in opdracht van woningbouwvereniging Eigen Haard is gebouwd, nog altijd als woonblok in gebruik is, in bezit van dezelfde woningbouwvereniging. De architect had echter ook de opdracht om een postkantoor in het woonblok te incorporeren, heden ten dage het enige in tact bewaarde interieur van De Klerk. Deze bijzondere plek is tevens de locatie waar in 2001 het museum is begonnen.

 

Museum Het Schip is in 2001 opgericht in het kader van 100 jaar woningwet. Aanvankelijk gestart als éénjarig project, is het museum vanwege haar unieke karakter uitgegroeid tot een blijvende instelling. Sinds haar oprichting is het museum organisch gegroeid tot de omvang die zij heden heeft. In 2004 kreeg het museum de beschikking over een woning in Het Schip. Op de begane grond is hier een arbeiderswoning gereconstrueerd. Helemaal bijzonder is dat de bovenste verdieping zich onder het wereldberoemde torentje bevindt. In 2005 heeft het museum tevens de beschikking gekregen over een lunchroom, aangekleed met een fotoexpositie. In 2008 is in de tuin van de lunchroom de museumtuin ingericht, waar een expositie van straatmeubilair te bezichtigen is.
Momenteel staat het museum aan het begin van een volgende fase. Voorzien is dat zij in de toekomst de beschikking krijgt over het schoolgebouw ´De Catamaran´ om hier een groot Museum voor de Amsterdamse School op te richten. De school is evenals het huidige museum gevestigd in gebouw Het Schip. De toekomstige uitbreiding zal het mogelijk maken om de Amsterdamse School in al haar rijkheid te tonen.

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.